Wat is het verschil tussen een accountant en een administratiekantoor?

15-04-2015

 

Deze titel klinkt misschien als een mop, maar er zijn echt grote verschillen tussen een accountant en een administratiekantoor. Wilt u weten welke van de twee u het beste kunt kiezen voor uw bedrijf? Lees dan snel verder.

Verschil 1: de prijs

Als u de administratie niet meer zelf wilt doen, is het verstandig om de juiste expert hiervoor te zoeken. Eentje met kennis van zaken en die zichzelf terugverdient. En daar komen we al bij het eerste verschil tussen beide beroepsgroepen.

Het toptarief van een administratiekantoor (ongeveer € 70,- per uur) is voor de meeste accountants het daltarief. En dat kan oplopen tot wel € 150,- per uur. Maar eerlijk is eerlijk: een accountant heeft dan ook meer kennis en verantwoordelijkheid.

Verschil 2: de werkzaamheden

Gaat het u alleen om het verwerken van facturen, salarisadministratie, BTW- en belastingaangiftes? Dan kan een boekhouder u prima helpen. Voor een ZZP’er, eenmanszaak of kleine MKB-organisatie is een administratiekantoor dan ook een prima keuze.

Heeft u echter een bedrijf met meerdere werknemers, dan is een accountant beter geschikt. Die zorgt namelijk voor de inrichting en controle van uw hele bedrijfsadministratie. Ook voor de verplichte accountantsverklaringen en hulp bij bedrijfsovernames of –verkoop kunt u hier terecht.

Verschil 3: de opleiding

Wist u dat iedereen zichzelf boekhouder mag noemen? Daar is zelfs geen verplichte opleiding voor nodig. Accountants moeten wel minimaal op HBO-niveau opgeleid zijn. Bovendien is het wettelijk verplicht voor accountants om met cursussen hun kennis op peil te houden.

Dat heeft te maken met de complexere werkzaamheden en het feit dat grotere ondernemingen verplicht met een accountant moeten werken. Deze bedrijven mogen dan ook de nodige kennis en expertise verwachten op fiscaal en juridisch gebied.

Samengevat: administratiekantoor of accountant?

Een accountant kan alles wat een administratiekantoor ook kan, maar andersom is dat niet het geval. Een goede boekhouder zal dan ook zelf aangeven wanneer er een accountant ingeschakeld moet worden voor uw bedrijf.

Als uw bedrijf meerdere mensen in dienst heeft en de administratie complexer wordt, is een accountant de aangewezen partij om u daarbij te helpen. Voor de dagelijkse administratiezaken is een administratiekantoor voldoende.

Whitfieldd.com I De vergelijkingssite voor accountant en administratiekantoren