Eigenwijze ZZP'ers betalen meer voor administratie

22-09-2021

 

‘Nee, ik heb geen boekhouder. Als ik het zelf doe, is het veel goedkoper’. Deze opmerking hoor je vaak als je een zzp’er vraagt hoe hij zijn administratie geregeld heeft. Toch klopt er helemaal niets van. Sterker nog: zelf doen is veel duurder dan je administratie uitbesteden.

Zo blijkt uit een eerder onafhankelijk onderzoek van Myler dat een gemiddelde zzp’er 7 uur per maand bezig is met de administratie. Voor een jaar betekent dat in totaal maar liefst 84 uur. Stel dat je per uur € 60,- rekent, dan ‘kost’ het je meer dan € 5000,- per jaar om zelf je administratie te voeren. Je had ook een administratiekantoor kunnen inhuren dat het voor zo’n € 800,- tot € 1250,- per jaar allemaal voor je regelt. Zelf doen is dus echt niet altijd goedkoper.

Accepteer dat anderen beter zijn in administratiewerk
Als zzp’er denk je vaak dat je zelf je bedrijf bent. Om die reden wil je alles zelf doen, omdat je denkt dat jij zelf verantwoordelijk bent voor alles, ook voor je administratie. Daarom sloof je je uit op cijfergebied naast je eigenlijke werk.

Gelukkig is er goed nieuws: je kunt er namelijk vrij eenvoudig verandering in brengen. Accepteer gewoon dat anderen beter jouw administratie kunnen voeren. Sneller en dus goedkoper. Besteed die kostbare werktijd liever aan andere zaken, zoals acquisitie of klantenbinding.

Je boekhouder levert je geld op
Zoals je weet, kan een goede boekhouder zichzelf vaak al terugverdienen door het belastingvoordeel dat hij voor je kan realiseren. Maar er is nog een manier waarop het uitbesteden van je administratie je geld oplevert. De tijd die je hierdoor overhoudt, kun je namelijk gebruiken voor netwerken, relatiebeheer of het vinden van nieuwe klanten. En daar kun je makkelijk meer geld aan verdienen dan aan het zelf doen van je boekhouding.

Welke accountant of welk administratiekantoor past bij jou?
Zodra je de knop om hebt gezet, wil je natuurlijk zo snel mogelijk een accountant of administratiekantoor vinden. Er valt heel wat te kiezen op dit gebied. Maar wie is jouw ideale match? Wil je een traditioneel kantoor of een accountant die (bijna) volledig via internet werkt? Vergelijk ze op je gemak en je weet het binnen de kortste keren!

 

Dit artikel is geschreven door Whitfieldd.com I De vergelijkingssite voor accountant en adminsitratiekantoren