Online koopgedrag van ondernemers verandert accountantsmarkt

28-11-2019

 

Elke ondernemer weet dat zijn bedrijf anders is dan dat van anderen. Daarom zoekt hij een accountantskantoor dat zijn situatie en positionering in de markt begrijpt. Zeker als hij niet tevreden is over de huidige accountant of boekhouder. Maar hoe vindt zo’n ondernemer het ideale accountants- of administratiekantoor?
 

Koopgedrag verandert
Het koopgedrag van consumenten is door de jaren heen sterk veranderd. Daar waar je vroeger de winkel binnen loopt en vervolgens verlaat met het gewenste product, hebben consumenten tegenwoordig een extra vergelijkingsschakel ingebouwd voordat zij daadwerkelijk tot koop overgaan. Of zij het product nu online of fysiek in de winkel kopen: ze vergelijken omdat het kan! Dit koopgedrag binnen de consumentenmarkt komt steeds sterker terug binnen de B2B-markt. Verschillende partijen zoals vergelijkingsplatformen springen in op de vraag naar de vergelijingsbehoefte en komen met leuke toepassingen om het ondernemers eenvoudiger te maken om tot een keuze te komen. Het koopgedrag verandert en zo verandert de markt mee. 

Ondernemer is koning
Talloze keren dezelfde offerte per e-mail versturen naar verschillende kantoren? Onoverzichtelijke offertes terug ontvangen? Of overspoeld raken door telefoontjes van aanbieders die eigenlijk toch niet zo interessant zijn? Dit is een proces waar de meeste ondernemers wel bekend mee zijn.

Vergelijkingsplatformen als Whitfieldd.com spelen handig in op het stijgend online zoekgedrag van ondernemers binnen de accountantsmarkt. Zo kan een ondernemer via het platform ervoor kiezen om verschillende kantoren te ‘zoeken en te vergelijken’ of om eenvoudig en snel een ‘online offerte-opdracht’ te plaatsen. 

Inkoop strategie
Het hele offerte aanvraag proces wordt bij een ‘online-offerte-opdracht’ omgedraaid. De inkoop-strategie voor de ondernemer is via deze weg anders. De offerte-opdracht wordt namelijk uitgezet in het netwerk en de dienstverleners kunnen online reageren. Een ondernemer plaatst dus eenmalig de offerte-opdracht op het platform en de reacties stromen binnen. Hij krijgt hierdoor op eenvoudige wijze online inzicht in de mogelijkheden en kan een vergelijking maken op basis van diensten, prijs, locatie en heel belangrijk, reviews van mede-ondernemers. De ondernemer is leidend in dit online en volledig geautomatiseerd proces.Hij kan uiteindelijk zelf bepalen met welk kantoor contact gewenst is om de vervolgstappen te nemen. 

Klantbeoordelingen zeggen alles
Online reviews helpen om zeker te weten dat we de juiste keuze maken. Voor het afnemen van de accountants- of boekhouddiensten geldt dit net zo. Ondernemers worden kritischer en de kantoren moeten meegaan in de vraag. De klantbeoordelingen geven aan wat de prijs/kwaliteitverhouding van de verschillende kantoren is. Net zoals we gewend zijn bij het vergelijken van elektronica en vakantiebestemmingen. Een ondernemer vult eenvoudigweg de naam van een bepaald kantoor in en hij ziet direct wat de beste kantoren zijn online. De beoordelingen door klanten zeggen meteen wat hij wil weten om al een eerste voorselectie te kunnen maken.

Wie boekt er nog een hotelkamer zonder wat reviews door te lezen? Dit zal ook steeds meer gaan gelden voor de markt waarin accountants en boekhouders zich bevinden.

Hoe zit het met de kwaliteit en prijs?
Vertrouwen op de mening van andere ondernemers is belangrijk op een vergelijkingssite. Zij laten door middel van hun beoordelingen exact weten waar de sterke punten van de verschillende accountantskantoren liggen. Maar ook waar er nog verbetering mogelijk is. En of de prijs in verhouding staat tot de geleverde kwaliteit. Deze transparantie is ontzettend goed voor de markt. Het zorgt ervoor dat klanttevredenheid een belangrijk meetpunt wordt voor accountants. Hierdoor stijgt de kwaliteit van de dienstverlening als vanzelf mee.