Marketing voor accountants: Meer klanten door een goede eerste online indruk

30-10-2014

 


Je eerste indruk doen mensen op via het internet. Zes tips voor online reputatiemanagement voor accountants en administratiekantoren.


De juiste das: check. Verzorgd kapsel: check. Visitekaartjes: check. Je gaat natuurlijk goed verzorgd op pad. Het gaat tenslotte om de eerste indruk. Alhoewel, eerste indruk? Grote kans dat mensen je al lang een keer online hebben ontmoet.


Schuif je aan bij een sollicitatie? Ga er maar vanuit dat ze je volledig hebben doorgelicht. Maar ook wanneer je als accountant op bezoek gaat bij een potentiele klant, is de kans er groot dat ze eerst Google even hebben geraadpleegd. Een klein online onderzoekje voor een belangrijk zakelijk gesprek is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering.


Mond-tot-mondreclame


Misschien zal je zeggen dat dat voor jou niet zoveel uitmaakt. Je krijgt toch al je klanten via mond-tot-mondreclame. Nu is het probleem alleen dat die potentiële klant, die zojuist jouw naam doorkreeg, met zijn mobieltje in de hand staat. En die gaat je waarschijnlijk nog tijdens het gesprek meteen even checken. Grote kans dat hij je ook nog even snel vergelijkt met een paar andere kandidaten.


Waar letten mensen op?


Een goede online reputatie is dus van levensbelang. Maar waar moet je nu op letten? Waar kijkt een ondernemer naar als hij op zoek gaat naar een nieuwe accountant of administratiekantoor?

  • Geen website? Bij voorbaat afgeschreven.
  • Actief op LinkedIn, Twitter en andere social media? Je maakt een goede indruk.
  • Interessante, helder geschreven blogs over het vakgebied? Absoluut een pre.
  • ​Positieve recensies op vergelijkingssites als Whitfieldd.com? Je zit gebakken.


Met al die informatie krijgen mensen een eerste indruk van jou. Typ je naam of de naam van je bedrijf maar eens in op Google. Dan weet je meteen wat de eerste indruk is die je achterlaat.


Reputatiemanagement


Maar wat kan ik hier nou aan doen? De das die ik draag, hoe mijn haar zit en hoe mijn visitekaartjes eruit zien, daar heb ik controle over. Maar dat geldt toch niet voor mijn online reputatie als accountant of administratiekantoor?


Toch wel. Een paar tips:

  1. Als het goed is staat je website bovenaan. Hoe die eruit ziet, bepaal je zelf.
  2. Staat die niet bovenaan, dan is er werk aan de winkel. Zorg dat je vindbaar wordt.
  3. Deel je kennis en publiceer interessante artikelen op je eigen blog en die van anderen.
  4. Doe actief mee door je te mengen in discussies op social media.
  5. Werk je profiel bij op LinkedIn. Het is je belangrijkste etalage en de moderne variant van je CV.
  6. ​Vraag je klanten een recensie te schrijven op vergelijkingssites als Whitfieldd.com.


Je online reputatie heb je grotendeels zelf in de hand. Kom je er niet uit? Kijk eens rond op LinkedIn. Daar loopt vast wel iemand rond die je kan helpen. Maar denk eraan: wel eerst even goed screenen!


Whitfieldd.com I Administratiekantoor of Accountant vergelijken? Zoek, vergelijk en vraag direct een offerte.