Jaarrekening maken voor ondernemers (7 handige tips)

6-03-2014


Een jaarrekening maken is voor ieder bedrijf verplicht. Groot of klein, niemand ontkomt eraan. Gelukkig hoeft het in het digitale tijdperk helemaal niet moeilijk te zijn om een jaarrekening te maken. Alles staat of valt met een goede voorbereiding. 7 tips voor ondernemers.

Tip 1: Raadpleeg de Kamer van Koophandel
Iedere ondernemer moet een jaarrekening maken, maar niet alle jaarrekeningen zijn gelijk. Wat erin moet staan, hangt af van het soort onderneming dat je hebt.

Op de website van de Kamer van Koophandel staat wat er in een jaarrekening moet staan. Meestal gaat het om een balans, een resultatenrekening en een toelichting. Over het algemeen geldt: Hoe groter je bedrijf, hoe meer er in je jaarrekening moet staan.Eenmanszaken hoeven hun jaarrekening niet te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Welke rechtsvormen dat wel moeten doen, vind je ook op de website van de Kamer van Koophandel.

Tip 2: Jaarrekening maken kost tijd, begin tijdig
Een jaarrekening maken is een tijdrovende klus en er zijn strikte deadlines. Ook als je je boekhouding niet hoeft te deponeren bij de Kamer van Koophandel, geldt je jaarrekening als de belangrijkste pijler onder je belastingaangifte.

De tijd die je hebt om je jaarrekening te deponeren varieert en kan oplopen tot 13 maanden na het boekjaar. Ook hierover vind je meer op de website van de Kamer van Koophandel. Zorg dat je op tijd bent, want een boete kan oplopen tot duizenden euro’s. Daarnaast ben je als eigenaar persoonlijk aansprakelijk wanneer derden schade ondervinden door gebrek aan financieel inzicht in je organisatie.

Tip 3: Zorg dat je boekhouding altijd up-to-date is
Een kloppende administratie is een belangrijke voorwaarde voor wie een jaarrekening wil maken. Stel het niet uit en houd je boekhouding grondig bij. Ruim een keer per week of eens in de maand tijd in voor je administratie.

Als je alles aan het eind van het jaar moet doen, ben je uiteindelijk veel meer tijd kwijt. Je ziet door de bonnen de boekhouding niet meer, moet veel nazoeken en soms diep graven in je geheugen. Een goed boekhoudprogramma kan je een eind op weg helpen bij het jaarrekening maken, maar je kunt het ook allemaal uitbesteden aan een boekhouder, die je elke maand of ieder kwartaal je bonnetjes stuurt.

Tip 4: Denk eens na over een boekhoudprogramma
Natuurlijk kom je met Excel een heel eind. Het is goedkoop en bijna iedereen kan ermee werken. Toch is Excel niet ideaal voor je boekhouding.

Een verkeerde formule zit in een klein hoekje en kan je hele boekhouding overhoop gooien. Bovendien kun je een jaarrekening niet met een druk op de knop uit Excel tevoorschijn toveren. Een goed boekhoudprogramma is minder foutgevoelig en helpt om snel om een jaarrekening te maken.

Er zijn boekhoudprogramma’s in alle soorten en maken. Met sommige kan je veel boekhoudkundige taken automatiseren, zoals periodieke facturen aanmaken, versturen en inboeken.

Tip 5: Wees correct tot in de kleinste details
Een jaarrekening maken is niet eenvoudig. Zelfs als al je cijfers en rekensommen perfect kloppen, kunnen er nog fouten in je boekhouding sluipen. Onjuiste categorisering, het verkeerd toepassen van de omzetbelasting, onterecht opgevoerde kosten, die eigenlijk onder privéuitgaven vallen.

Als het enigszins mogelijk is, laat je boekhouding dan helemaal door de boekhouder doen. Het herstellen van dit soort fouten kost soms meer dan een deugdelijke boekhouder. Middelgrote en grote ondernemingen moeten hun boekhouding verplicht laten controleren door de accountant.

Tip 6: Schakel professionele hulp in bij het jaarrekening maken
Een jaarrekening maken is een complexe klus. Laat je altijd begeleiden door een professional. Op Whitfieldd.com kan je eenvoudig accountants en administratiekantoren vergelijken. Sommige boekhouders hebben een specialiteit, doe er je voordeel mee en zorg dat je op tijd bent. Kom je op de valreep aanzetten met een ongeorganiseerde stapel schoenendozen, dan is de kans groot dat je boekhouder te weinig tijd heeft.

Tip 7 : Wetten en regels veranderen, blijf op de hoogte
Fiscale regels veranderen voortdurend. Wie niet op de hoogte blijft, kan onmogelijk voldoen aan de regels. Ook hierom is het belangrijk om een professional in te schakelen die je behoedt voor de valkuilen en je wijst op nieuwe mogelijkheden.